Här är några av de nya lagarna 2009

Dyrare studielån, lättare att hyra ut sin bostad i andra hand och dyrare tv-avgift. Några av nästa års viktigaste lagändringar.


Ökade möjligheter till andrahandsuthyrning

När en hyresgäst åker utomlands under en längre tid och vill hyra ut sin lägenhet ska hyresnämnden kunna ge tillstånd till andrahandsuthyrning.

Återbetalningstiden för den som har tagit ut en för hög hyra minskas från två till ett år bakåt i tiden.


Ändringar i föräldrabalkens regler om förmynderskap

För att skydda barn mot risken att behöva gå in i vuxenlivet med skulder införs regler som innebär att föräldrar inte ska kunna rättshandla så att barn sätts i skuld, om inte en överförmyndaren har lämnat sitt samtycke till det. Användningen av spärrade bankkonton - konton som föräldrarna inte kan disponera utan överförmyndarens tillstånd - ska användas i större utsträckning.


Höjd tv-avgift

Tv-avgiften höljs med 44 kronor till 2 076 kronor per år.


Sänkt skatt på förvärvsinkomster - Jobbskatteeavdrag

Inkomstskatten sänks, enligt regeringen för att "stimulera arbetsutbudet och få fler i arbete", bland annat genom att jobbskatteavdraget förstärks och förenklas.

Jobbskatteavdraget fungerar så att skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare är större i förhållande till lönen än för höginkomsttagare.


Räntenivån på studielån

Studielånen blir dyrare då räntan på lånen höjs till 2,5 procent, vilket är 0,4 procentenheter över 2008 års nivå.


Ny diskrimineringslag och ny Diskrimineringsombudsman

Diskrimineringslagen ersätter jämställdhetslagen och en handfull andra diskrimineringslagar. Lagen innehåller bestämmelser om skydd mot diskriminering i samband med religion, etnisk tillhörighet, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. Skyddet mot diskriminering utökas.

Kränkta personer kan få en Diskrimineringsersättning.

En Diskrimineringsombudsman inrättas. Därmed avvecklas verksamheterna hos Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk

diskriminering, Handikappombudsmannen och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO). Jämstaälldhetsnämnden och

Nämnden mot diskriminering ersätts av en ny nämnd mot diskriminering.


Från sjukersättning till arbete

Personer med sjukersättning ska kunna återgå till arbetet utan att få rätten till ersättning omprövad av Försäkringskassan.

Sjukersättningen minskas först då en så kallad reduceringsinkomst för ett år överstiger fribeloppet. Reduceringsinkomsten är förvärvsinkomster och andra pensionsgrundande inkomster.


Kommentarer

Design av ANNA'S FOTO

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort