Pappa i VK

Snö, kyla och mörker stoppar kraftverksbygge

Högt upp på kalfjället vid Abelvattnets östra strand bygger Vattenfall Sveriges första vattenkraftverk på över 15 år. Redan hösten 2010 ska verket vara klar för drift. Men snö, kyla och mörker kommer att stoppa arbetet tillfälligt från jul fram till februari.

Fakta

Abelvattnets kraftverk
- Abelvattnet är det första kraftverksbygget i Sverige på över 15 år.

- Bygget påbörjades 2008 efter ett års förseningar.

- Fallhöjden på anläggningen är mellan 7 och 22 meter beroende på hur mycket vatten som finns i magasinet i Abelvattnet.

- När verket står klart kommer det att kunna producera 14.2 GWh per år vilket motsvarar hushållsel till 2 850 villor.

- Kraftverket beräknas vara färdigt för att tas i drift hösten 2010.

- Tidigare användes det konstgjorda magasinet i Abelvattnet enbart som reservoar till kraftstationer längre nerströms mot Umeälven.

Just nu jobbar ett 40-tal arbetare i Abelvattnet. Byggarbetare, kranförare och maskinförare som trotsar fjällvädrets makter för att tjäna pengar och försörja sig själva och familjen som bor upp till 50 mil bort.
- Jag har åkt runt på byggen sedan 1973. Det blir en livsstil. Både jag och familjen har vant oss vid att jag är borta på veckorna och bor i husvagn, säger Bernt Mikaelsson, 55 år från Dorotea.



Han är byggarbetare och har fått uppdraget att köra den största byggkranen vid Abelvattnet. Ett jobb som kräver både skicklighet och försiktighet i de plötsliga kastvindarna på kalfjället. Minsta misstag kan lätt innebära en tappad last med olycka som följd.
- Jag har haft tur under alla år som jag jobbat på byggen runt om i Norrland. Ett brutet ben och en handled är allt. Olyckor som hänt när jag själv ramlat på arbetsplatsen, säger Bernt Mikaelsson.

Tillfällig parkering
Alla som jobbar i Abelvattnet bor vid en tillfällig husvagnsparkering vid Gejmåns kraftstation en mil längre nerströms mot Björkvattnet. För att ta sig till Tärnaby eller Hemavan måste man köra en nära tre mil smal och krokig grusväg. De flesta väljer att stanna i husvagnen på kvällarna efter de långa arbetspassen.
- Nån gång åker man in och tar en hamburgare. På kvällarna orkar man inte så mycket, säger Robert Hedström från Piteå.

Han tillhör den yngre generationen och har bara jobbat i två år efter gymnasieutbildningen. Att jobba så här ensligt och i bitter kyla bekommer inte en norrbottning.
- Nä! Inte är kylan något problem. Värre är det om det är vid nollstrecken som nu. Allt blir vått och halkigt, säger Robert Hedström och får medhåll av arbetskamraten och pitebon Tommy Marklund.

Patrik Jonsson från Matsdal i Vilhelmina är en av de arbetare som har det närmast till arbetsplatsen vid Abelvattnet.



Att Vattenfall valt att stoppa allt arbete strax innan jul beror på vädret men också på att man måste tömma magasinet i Abelvattnet på så mycket vatten som möjligt innan vårfloden. Vattnet leds nästan rakt igenom arbetsplatsen.

Jobbar dag och natt
- Snön som förväntas komma ställer till störst problem. Det handlar både om arbetsmiljön för grabbarna men också möjligheten för oss att få upp alla transporter hit upp till fjället, säger projektledaren Anders Nyström.

För att hinna få klart allt innan stoppet så jobbar byggarbetarna både dag och natt. Nattskiftet som börjar sex på kvällen och slutar sex på morgonen består av 8-10 man. Men att jobba natt är det ingen som har något emot. Eller som en av byggjobbarna uttryckte det:
"Dag eller natt? Vad faan spelar det för roll när det ändå är samma mörker."


Abelvattnet där Vattenfall bygger Sveriges första vattenkraftverk sedan över 15 år tillbaka i tiden.

 

Publicerad: 04 december 2009 kl 22.02

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort